3 Eylül 2008 Çarşamba

Beslenme Uzmanlarından Örnek Sahur ve İftar Menüsü

Ramazan'da sıkça yapılan beslenme hataları hastalıkları tetikliyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden Beslenme-Diyet Uzmanı Gizem Keservuran ve Beslenme-Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, Ramazan'da sağlıklı beslenmek için kolaylıkla uygulanabilecek bilimsel tavsiyelerde bulundu. Ramazan'ın bilinen en eski detoks olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, “Özenle hazırlanmış ramazan sofralarına oturduğumuzda yemeğe hangi yiyecekten başlayacağımıza karar veremeyiz. İftariyelikler, çorba, pide, ana yemek, tatlı... Ve sonunda midede ağırlık, gaz, yanma, kabızlık ve mide öz suyunun yemek borusuna geri kaçması olarak adlandırdığımız 'reflü' gibi sorunlarla karşı karşıya kalırız. Bireye özel beslenme planı ve doğru besin seçimi ile Ramazan ayı sonunda toksinlerden arınmış, daha sağlıklı ve daha zinde bir bedenle hayatımıza devam edebiliriz” diye konuştu.

Oruç tutarken de 5 öğün yiyin
Sağlıklı bir bireyin gün içinde 3 ana 3 ara öğün olmak koşuluyla 2.5 - 3 saat arayla 6 öğün beslenmesi gerektiğini hatırlatan Keservuran, “Ramazan ayında ise öğün sayısını neredeyse ikiye düşmektedir. İftarda sofraya oturup bir anda yediğimiz yemekleri öğünlere dağıtmalı, çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluklar bırakmalıyız. Sahurda da sağlıklı bir kahvaltı yaptığımızda öğün sayısı beşi bulmakta. Uzun süreli açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızın çalışmasını sağlamaktayız. Ramazan ayında vücudumuzun enerji ihtiyacı değişmemekte, tüm gün aç kalmamız akşam fazla yemek yiyeceğimiz anlamına gelmemektedir” dedi.

Hiç yorum yok: