23 Ağustos 2015 Pazar

Acı şifa: Pelin otu

Adı kulağa sevimli gelse de tadı oldukça acı bir bitki pelin otu. Ancak iştah açmadan sindirime, karaciğeri kuvvetlendirmeden iltihap önlemeye pek çok faydası var.

Pelin otu papatyagiller familyasına mensup, Anadolu'da doğal olarak bulunan bir bitki. Bakmayın adının öyle tatlı durduğuna kendisi hayliacıdır. Pelin otunun gri ya da beyazımsı yeşil renkli ve parçalı yapraklı olup kırmızı çiçekleri vardır. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişir. Her ne kadar eski çağda ilaç olarak kullanılmış olsa da mide ve bağırsak ülseri, böbrek yetmezliği olanların kendisinden uzak durmasında fayda var. İnsanlar ve fareler üzerinde yapılan araştırmalarda pelin otu çayı veya natürel ilacının bütün sindirim sistemine etki ettiği ve mide, karaciğer, pankreas ve bağırsak salgılarını artırdığı tespit edilmiş.

* İştah açıcıdır

* Sindirimi, kolaylaştırır.

* Şişkinliği önler.

* Safrayı artırır.

* Mide ve karaciğeri kuvvetlendirir.

* Bağırsak parazitlerine karşı etkili.

* İltihap önleyicidir.

* Sara hastalığına ve çırpınma, kekeleme, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.

Çayı: Pelin otundan 1\2 kahve kaşığı (diğer şifalı bitkilerde genellikle 2 kahve kaşığı) demliğe koyun. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edip 5-10 dakika demlenmesini bekleyin ve süzerek için. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra içilirse hazmı kolaylaştırır. Pelin otu çok acı olduğundan günde bir defa demlemek ve aynı gün az az içmek şart. Pelin otu çayını 3 hafta içtikten sonra 2-3 hafta ara vermek gerekir, aksi takdirde zehirlenmelere neden olabilir. Ne kadar acı da olsa şeker kullanmayın.


KAYNAK: MERVE TUNÇEL ERYILMAZ (ZAMAN GAZETESİ)

Hiç yorum yok: