11 Haziran 2008 Çarşamba

Evde Peynir Yapalımm -2-

Merhaba Sevgili Hanimlar...!

İlk lor peyniri denememden bu yana, pek çok aşamalar geçirerek, kahvaltıda yenilebilecek kıvama yakın bir peynir oluşturmayı başardım =) Tabii ki denemeler gelişerek devam edecek inşaallah...

Bu peyniri bir hafta buzdolabında beklettim, daha sonra kahvaltıda ve börekte kullandım.

Kahvaltıda yemek isterseniz, taze kekik ve fesleğen ile sunumu çok güzel olur..! Hatta dolaba kaldırmadan önce içine bu otlardan taze taze eklerseniz, farklı bir tarz otlu peyniriniz olmuş olur.

Börek içinde kullanacaksanız; peynirin dışında bir malzeme kullanmayın(karabiber ve maydanoz gibi). Peynirin kendi tadı böreğe inanılmaz bir lezzet katıyor..!

Peynir yapmak, en az ekmek pişirmek kadar keyifli bir terapi =) Evin içi mis gibi süt ve peynir kokuyor! Hem tefekkür için farklı bir alan..! =)

Şükretmek için o kadar çok sebebimiz var ki...!

Bereketli ve huzurlu günler...

EV PEYNİRİ

Malzemeler :

1 litre süt

1 kutu krema

3 su bardağı yoğurt

50 veya 100 gram tereyağı

1 çorba kaşığı limon suyu

1 çorba kaşığı sirke

Olmasa da olur ama varsa eğer; 200 gram kadar böreklik peynir veya evde dolapta kalmış, yenmemiş kurumuş beyaz peynirleri de değerlendirebilirsiniz.

Yapılışı :

Tüm malzemeyi tenceremize koyalım. Kaynayınca bir çorba kaşığı kadar limon suyunu ani olarak ilave edelim ve karıştırlarım. Ağır ağır dökmeyin, bir anda dökün hemen karıştırın. Orta ateşte kaynamaya devam eden tenceremize, 15 dakika sonra sirkeyi ilave edelim.

15 dakika kadar daha kaynatalım ve tenceremizin altını kısığa alıp, arada karıştırarak yine 10-15 dakika kaynatalım. Tenceremizdeki malzemeler, ocağa koyduğumuz andaki durumundan neredeyse yarı yarıya azalmış olmalıdır.

Tenceremizi ocağımızdan alalım ve soğumaya bırakalım.

Peynir iyice soğuyunca, tel süzgecin içine yaydığımız mutfak tülbentinin içine dökelim. Tülbentin sarkan kısımlarını yukarıda toplayıp kıvıralım ve üzerine küçük bir tabak kapatıp, tabağın üzerine de bir ağırlık koyalım. 4-5 saat kadar bu şekilde buzdolabında bekletelim. Bu sürenin sonunda kapaklı cam veya plastik bir kaba aktararak, 3-4 gün veya bir hafta sonra yemek üzere buzdolabına kaldıralım.

Bir dahaki peynir denememde görüşmek üzere... =)

Afiyet olsun

2006-08-10
173 okuma zeynepmeltem
Yorum Ekleme
Adınız
Şehir

E-Posta
Yorum



sibel
türkiye
kocaeli
Allah(c.c)razı olsun uzun zamandır peynir yapmayı istiyordum tarifinizi en kısa zamanda deneyeceğim emeğinize teşekkürler ve ellerinize sağlık bu arada siteniz çok güzelmiş Allaha emanet olun.. CEVAP : Sevgili Sibel Hanım; çok teşekkür ederiz. Kolay gelsin şimdiden... = ) Sevgilerle.. (zeynepmeltem)

tülay

tarifinizi denedim biraz yaglı bir peynir oldu görünüşü harika yanlız tuzsuz oldu tuz ilave etmeme ragmen. tuzlu suda bekletsem olur mu? CEVAP : Sevgili Tülay Hanım; tuzlu suda bekletmenizi tavsiye etmem.. Dağılabiliyor. ancak tülbentin içindeyken tuzlu suda bekletirseniz, birşey olmayabilir. Tuz miktarını bir dahaki yapışınızda damak tadınıza göre arttırabilirsiniz.. Elinize sağlık. Afiyetle.. (zeynepmeltem)

peynirizm
türkiye
ankara
zeynep hanımcığım elinize sağlık.peynir mayasıyla denediniz mi peynir yapmayı?acaba onda da aynı teknik mi kullanılır? CEVAP : Teşekkür ederim.. MAya ile yapmak istiyordum bir zaman önce yapmaya karar verdim; ancak mayanın miktarı ve kullanılmasının çok önemli olduğunu, evde yapılan peynirlerin miktar ve kullanımında olabilecek aksaklıklar nedeni ile ciddi zehirlenme yaptığını duyduktan sonra vazgeçtim. Konu ile ilgili araştırıyorum yine de arada.. Sağlıklı bir bilgi edindiğim anda sizlerle paylaşmak isterim inşaallah.. dua ile .. (zeynepmeltem)

fatma
türkiye
istanbul
merhaba peynirinizin çok güzel olduğundan eminim elinize sağlık bizimle paylaştığınız için kaleminize ve yüreğinize sağlık ben size birde bizim yaptığımız peyniri anlatayım peynir yapmaya karar verdiğimiz zaman bikaç gün oda sıcaklığında koyuca bi ayranı ekşimeye bırakalım sonra kanattığımız süte kaynarken yavaşça karıştırarak ekşi ayranı dökelim tenceredeki süt yeşil suyundan ayrılır topaklanır bunu ince bir tülbette süzer içine biraz tuz katıp üzerine bi ağırlık koyup ister taze yiyebilirsiniz isterseniz hafif güneşte kurutup çok daha lezzetli hale gelir afiyet olsun bu verdiğim çerkes peyniri tarifidir saygılar...... CEVAP : Değerli Fatma Hanım; çerkez peyniri tarifi için teşekkür ederiz = ) Yazın güneş sıcacık yüzünü gösterince inşaallah bu peyniri de denemek kısmet olur.. Sevgiler.. (zeynepmeltem)

yasmin
türkiye
karaman
bence herkesin evde kullanabileceği ve yapabileceği ucuz sağlıklı bir peynir

serap

istanbul
Hayırlı akşamlar zeynepmeltem hanım mesajımı cevapladığınız için teşekkürler...Yazın bir köyde yaşıyorum orada öğrendiğim bir ayrıntı belki işinize yarar..Enginar sebzesinin içindeki tüyler ayıklandığında bir tülbent içinde kurutuluyor...ve peynir mayası olarak kullanılıyor bu hem doğal bir peynir elde etmemize aynı zamanda lezzetlı olmasını sağlıyor...ölçü de istersenız(siz miktarı çoğaltın)1 lt.süte bir tatlı kaşığı kadar tüyü bir çay bardağı ılık sütte beklettiğiniz tüylerin suyunu eklıyerek mayalıyor sonra mayalıyorsunuz.. selam ve sevgiler CEVAP : Sevgili Serap Hanım; çok teşekkürler bu değerli bilgileriniz için = ) Enginarın sapını, yaprağını kuruttuk sakladık ancak tüylerini attık =( Bu önerinizi bir kenara not alıyorum.. Bundan sonra enginarın hiçbir yeri ziyan olmayacak = ) Çok teşekkürler tekrar.. Sevgilerle.. (zeynepmeltem)

serap
türkiye
merhaba peynir tarifinizi ilk fırsatta deneyecegim.mutlaka güzel olacaktır...Teşekkürler. Bende size kolay bir tarif vermek isterim böreklik peynir olarak çok sıklıkla yapacagınız bir tarif:1 kilo yogurt,2 su bardagı su koyu kıvamlı bir ayran hazırlayıp bir tencereye koyup kısık ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyin tanelenme başlayınca süreklı karıştırın taneler çogalıp su sarımsı bir hal alana kadar. sonra bir tülbetten süzün...umarım beğenirsiniz. CEVAP :Sevgili Serap Hanım; çok teşekkürler = ) Tarifinizi denemek isterim. Ben de yoğurdu biraz sulandırarak göz kararı yapıyordum. Ölçülü olarak denem kisterim inşaallah. Paylaştğınız için teşekkür ederim.. = ) Sevgilerle.. Kadir Geceniz Mubarek Olsun.. (zeynepmeltem)

gulse
hollanda
amsterdam
tarif icin ellerinize saglik ilk firsatta deneyecegim. uzun zamandir evde peynir yapmayi istiyorum bir turlu sira gelmedi, bu arada hatta peynir mayasi bile aldim, fakat peynir mayamiz haftalardir buz dolabinda kullanilmayi bekliyor. hic mayali peynir yapmadim nasil yapilir biliyorsaniz yazarmisiniz simdiden cok tesekkur ederim.

huris
france
saverne
merehaba evet burda lor peyniri bulmak cok zor hatta imkansiz! ben zannediyordum ki peynir ozel mayayla olur. ama bunu mutlaka deneyecegim sevgiler

gizem
çin
şangay
sayın zeynep meltem hanım, ayrıntılı ve anlaşılır tarifiniz için teşekkür ederim.tarifinizi denedim. başarılı da oldum. ben yurtdışında yaşıyorum ve rahatça bulamadığımız tadlardan biri de peynir. bu yüzden tarifiniz çok işime yaradı. mayalı tarifinizi de dört gözle bekliyorum. pastörize süt kullanarak peynir mayasıyla peynir yapmak mümkün mü acaba? saygı ve sevgilerimle CEVAP : Sevgili Gizem Hanım; teşekkür ederim; deneyip beğenmenize sevindim = ) Afiyet olsun. Sorularınızın cevaplarını deneyip vermeye çalışacağım en kısa zamanda. Sevgilerle.. (zeynepmeltem)

nihal
türkiye
izmir
krema katkı maddesi içeriyormu?kendimiz yapsak nasıl yapılır?Yapmışken 4/4 lük olsun bari.kremasız tarifinizi yaptım tutturdum sayenizde,bu -nuda deneyeceğim.Allaha emanet olun CEVAP : Degerli nihal hanim; krema da kouruyucu amaçlı olmak üzere hemen hemen her hazır üründe olduğu gibi koruyucu bir katkı maddesi olabilir. tarifi begenmenize ve tutturmanıza çok sevindim afiyet olsun.. ellerinize saglik. dua ile vesselam..(zeynepmeltem)

payan
türkiye
antalya
Baştan sona bütün malzeme ve yapılışı okudum,size teşekkür ederim.Fakat siz hangi kremadan bahsediyorsunuz.Ekmeğin üzerine sürülenden mi?yoksa karton kutuda olandan mı?yoksa sizin krema dediğiniz kaymak mı?veya markasını söylerseniz sevinirim. CEVAP : Sayın Payan HAnım; bahsedilen krema marketlerde kutu sütlere yakın reyonlarda olan, küçük karton kutulardaki ÇİĞ SIVI KREMAdır. KAymak, krem peynir ya da labne degildir. kolay gelsin

gulizar
kanada
montreal
1 kutu krema derken ne demek istiyorsunuz anlamadim,ne kremasi oldugunuda yazmamissiniz. CEVAP : Sayin Gülizar HAnım; bahsedilen krema marketlerde kutu sütlere yakın reyonlarda olan, küçük karton kutulardaki ÇİĞ SIVI KREMAdır. KAymak, krem peynir ya da labne degildir. kolay gelsin

zeynep
türkiye
erzincan
Değişik bir tarif ama bulunduğum yerde krema bulamadım. krema koymadan yapsam olur mu? CEVAP : SEvgili Zeynep HAnim; krema koymadan da yapabilirsiniz. o zmaan tadi ve kıvamı daha kuruca oluyor. isterseniz icindeki yag miktarini arttirabilirsiniz bunu dengelemek amacli. Krema; kucuk kutularda satiliyor. kutu sutlerinin kucultulmus hali gibi kutulari. her markette olmasi gerekli aslinda ama haklisiniz ben de cogu marketlerde bulamayabiliyorum. klay gelsin .. ellerinize saglik simdiden.. dua ile vesselam..

editor

SEvgili Mİne Hanım; çok sevindim =) Ellerinize sağlık.. Afiyet olsun.. Huzur dolu, mutluluk dolu sofralarda paylaşırsınız inşaallah. KAynama süresi biraz uzun olmuş sanırım ama sonuçta güzel olmuştur eminim... bir başka şekilde de bu peyniir deneyeceğim inşaallah. daha çok tarifi paylaşmak kısmet olur inşaallah. bu arada diger tariflerde ismi geçen sevgili emektar davul fırınımız hakkın rahmetine kavuştu =) bu nedenle yapmak istedigim tarifleri yapamadım. inşaallah en kısa zamanda turbo fırınla devam ederiz =) dualarınızı bekliyorum.. (zeynepmeltem)

mine

Sanirim basardigimi düsünebilirim :) Bu seferki denemem iyi netice verdi. Öncelikle malzemelerde biraz oynama yaptim cünkü yeterli yogurdumun olmadigini görüp hic yogurt koyamadim. 750 ml süt, 200 gr krema(%30 yagli), 100gr. tereyagi kullandim ve hepsini yarim saat kadar orta ateste hafif kaynar vaziyette pisirdim. Bu asamada peltelesme ve hacimde azalma baslamisti. Sonra bir corba kasigi kadar limon ekledim ve 20 dak. kadar tekrar kaynattim arkasindan 1 corba kasigi sirkeyi de koyup yine bir 20 dakika ateste tuttum ve sonra ocagin altini kapatip sogumaya biraktim, en son 1 cay kasigi tuz ekleyip iyice karistirdim. Sanirim toplamda 1.5 saate yakin ocagin üstündeydi tencere. Soguma gerceklesince genelde cörek, ekmek ve benzeri gidalari sardigim bezlerden bir tanesini tülbentim olmadigi icin süzgecin icine tarif ettiginiz üzre serdim peyniri koydum bezi katlayip üstüne agirlik koyarak 2 saat kadar dolapta tuttum. 2 saat sonra bez tamamen islanmis oldugu icin baska bir tanesiyle degistirdim buarada tadini da kontrol etmeden duramadim:) Kivami yogun bir sürmelik peynir durumundaydi ve mis gibi kokuyordu. Biraz yagli bir peynire benzeyecek sanirim, simdilik sonuctan cok memnunum. Ne zamandir peynir yapmayi ögrenmek ve denemek istiyordum ama tahmin edersiniz ki pek bulunmayan bir tarif, daha dogrusu artik kimse evinde peynir yapmadigi icin galiba gerek de duyulmuyor maalesef. Sayenizde mutfakla ilgili bir hayalimi gerceklestirmis oldum cok tesekkür ediyorum emekleriniz ve paylasimlariniz icin. Yeni tariflerinizi dört gözle bekliyorum. Sevgilerimle...

mine

Cevabiniz ve ayrintili aciklamalariniz icin cok tesekkür ederim. En kisa zamanda kremayi da tedarik edip tekrar deneyecegim insallah. Basarisizlikla sonuclanan denemeyi süt kesilmistir düsüncesiyle saklamaya cesaret edemedim:( Insallah yeni denemem ayrintili önerilerinizle basariya ulasir, sizi sonuctan mutlaka haberdar edecegim. islerinizde kolayliklar diliyorum. Sevgilerimle... CEVAP : SEvgili Mine HAnım; biz teşekkür ederiz. İnşaallah bu kez gönlünüze göre olur.. Çok çok kolay gelsin. SEvgilerle ve dua ile vesselam.. (zeynepmeltem)

mine

Maalesef peynir denemem basarisizlikla sonuclandi :( Sebebi ne bilemiyorum. Bir önceki tarifte az miktarda bir tuz ilavesi vardi ben onu limon ve sirkeden önce süte ilave ettim belki de o sebeptendir ki süt bir türlü peltelesmedi. Bu yeni tarifinizle birkez daha deneyecegim insallah bu sefer tutturabilirim. Sevgilerimle... CEVAP : Sevgili Mine HAnim; denemenize cok sevindim ancak basarili sonuc alamamaniza cok uzuldum. Tuzdan oldugunu zannetmiyorum. Bu peynir basarisi biraz da kaynatmaya bagli. BEn bir hayli kaynattım. İçindeki suyu uçana kadar kaynadı malzemeler yarı yarıya azaldı tencerede. buyuk pelteler seklinde degil de, erimis peynir goruntusunde oluyor. Krema gibi. bu sekli ile tulbente dokup, hic sıkıştırmadan, sarkan kısımlarını şöyle bir kvırıp, üzerine tabak ile ağırlık koyup dolaba kaldırdım. iyice 5 saat kadar süzüldü. cok kuru olmasın diye fazla bekletmedim. daha sonra da kapaklı bir saklama kabına aktardım. 1-2 gün sonra daha da güzel oldu. Tuzlu ya da tuzsuz olabilir farketmez. Ama isterseniz, tuzunu dediginiz gibi sonradan koymayı deneyebilirsiniz. Aslında çok fazla tuz gitmemsi için, ve daha kolay ayarlanması açısından, tuzunu en son süzgece koymadan önce atıp karıştırırsanız güzel olur inşaallah. Olmadı dediğiniz peyniri bbahsettiğim şekli ile bir kapta süzülmeye bırakın, toparlanabilir. Ya da patates püresine karıştırıp, böreklerde kullanabilirsiniz. veya ezilmiş peynirin kullanıldıgı yerlerde tüketebilirsiniz. SEvgilerle.. sonucu yazarsanız sevinirim.. (zeynepmeltem)

zeynepmeltem

Sevgili Sevil HAnım ve Şaziye HAnım; beğeninize teşekkürler.. Sevil Hanım; lor peynirinden öte bir peynir oluyor inanın.. En kısa zamanda maya ile yapılan peynirleri deneyip ekleyeceğim inşaallah.. Peynir araştırlmalarım devam ediyor =) Sizlerin de ellerinize sağlık kolay gelsin.

sevil

ankara
zeynepmeltem Hanım ben lor peynirle yapılan böreklere bayılırım. Bundan sonra Allahın (C.C.) izni ile kendi lorumu kendim yapacağım. Ellerinize sağlık. selamun aleykum

şaziye
türkiye
bursa
çok güzel

zeynpemeltem

SEvgili Nazan HAnim; kullanilan krema; marketlerde satilan küçük kutularda sıvı kremalar. marka olarak hepsi aynı kalitede hemen hemen.. kolay gelsin..

nazan
türkiye
istanbul
ben krema olarak hangi kremayı almamız gerektiğimi öğrenmek istiyorum cevabınızı bekliyorum saygılalrımla........

Hiç yorum yok: