11 Haziran 2008 Çarşamba

KÖY PEYNİRİ NASIL YAPILIR ;)

http://gozgumisali.blogspot.com/search?q=peynir

Bugün sizlere köy peyniri nasıl yapılır, resimlerle gösterecem.Ne demişler "bil ama yapma".Bakarsınız bir gün dağ başına düşersiniz, yiyecek bişey bulamaz, yapmak zorunda kalabilirsiniz.Banada dua edersiniz:) İnsan her zaman çöl ortasına düşmüyor değil mi

Elinizde malzeme olarak bir inek olması yeterli:)
Önce ineği bir güzel otlatıyorsunuz.Patlayana, çatlayana kadar doyuruyorsunuz.Tabi arada sizi ısıran sineklere de dayanacaksınız.Bu da bu işin kötü tarafı diyelim:)

İneği doyurduktan sonra, ahıra götürüp bağlıyorsunuz.Yanında da yavrusu.Ohh daha ne ister ki...

Bakın bakın nasıl seviyor yavrusunu.Bir annenin yavrusunu sevmesi her zaman tarifsiz duygulardan biridir.Hiçbir şey bu sevgiye ölçü olamaz.

İşin zor ve zevkli tarafına geliyoruz.Yani sağma işine.Burda sağan ben değilim ama ben de sağdım çok zevkli:) Dağ başına düşebilirim yani:)


Sağdığımız sütü eve götürüp tozlardan arınması için süzüyoruz.Isıtıyoruz.Aşağıda görmüş olduğunuz süt makinasından geçiriyoruz.Bu makina, kaymağı sütten arındırıyor.Bir taraftan süt akarken, diğer taraftan kaymak akıyor.Akan sütle peynir yapılacak.Kaymağı ise afiyetle yiyebilirsiniz:) Ne nefis şeydir o...


Bu işlem genellikle sabah yapıldığı için süt akşama kadar bekletilir.Ekşimesi sağlanır.Bu süt tekrar ısıtılır ve ısındıkça yavaş yavaş içinde peynir oluşmaya başlar.Önce bir tahta kaşıkla bu peynirleri toplamaya başlarsınız.


İşte toplandı peynir.Ama işimiz bitmedi.Bundan sonra elimize alıp sertleşmesini sağlamaya çalışırız.Peynir yapımında kullanılan tabir gibi, damarlarını kırmaya çalışırız.Oturun oynayın işte:)


Arada yiyebilirsiniz tabiki.Sıcak peynir muhteşem birşey.Enfes enfes:) Hem yapıyor, hem yiyorsunuz daha ne olsun.:)Bu peyniri kendi ellerimle yaptım.Etrafımdakiler de beni izliyordu tabi.Onlara dağıtıp bir de kendim yemekten az daha elde yapacak peynir kalmadı:)


En son aşama, böyle şekiller vererek peynir yapma işlemini tamamlıyorsunuz.Üzerini tuzlayıp, tuzlu suya atıyorsunuz.İstediğiniz zaman çıkarıp afiyetle yiyorsunuz.


Peynir yapma işlemi bitti fakat elimizde malzeme kaldı.Bunu da değerlendiyoruz tabiki.Bu kalan suyu kaynatıp bir torpada süzüyoruz ve bekletiyoruz.İçinde lor dediğimiz bir malzeme oluşuyor.Aynı zamanda bu kaynamış sıvı içilebilir.Pek çok şeye faydası olduğunu söylüyorlar.Biraz ekşi gibi tadı var ama içebilirseniz tabi:)



Belirli aşamalardan geçtikten sonra, lor ile bu değişik peynir yapılıyor.Bunun adı kuruti.Başka hiçbir yerde bulamazsınız:)

"Ben varmam inekliye,
Yoğurdu sinekliye
Mevlam nasip eylesin
Omuzu tüfekliye "
...diyorsanız başka:))
Yediğiniz, içtiğiniz afiyet olsun, hayırlı hafta sonları...


yorumlar:

4 Comments:
  • At 4:29 PM, Anonymous MS said…

    SA,
    Peynir yapiminda, peynir mayasi diye bir sey kullanilmiyor muydu?
    Inek kismi haric, sizin bu tarifi denemeye kalksak, (yani peynir mayasi kullanmadan), resimdeki gibi guzel gorunen peynir yapmak mumkun mu?
    Resimdeki orgulu peynirin benzeri,Amerikada Arap bakkallarinda donmus olarak satiliyor.
    Hersey anlattigin kadar mi, okuyuculardan sakladigin ufak bir ayrinti varmi? Yoksa deniyorum.
    MS

  • At 6:24 PM, Blogger Aşk-ı Beka said…

    Harika olmuş !..Örgü peynire de bayılırım..Eline sağlık :)
    Müthiş bi tatil olmuş sahiden..Ne güzel..Ne mutlu sana :) Senin adına çok sevindim..
    Mutlulukların artsın daim
    Muhabbetle !

  • At 8:51 PM, Blogger RAİNBOWALKER said…

    Sizin kesinlikle bir "fotoroman" yazmanız lazım... su ana kadar ki resimli yazılarınız bunu göstertiyor... :)

    Tatil haberleri tam gaz devam ediyor :)

    ( sakın kıskandım sanmayın ! ben kıskanc degilim:) )

  • At 1:23 AM, Blogger suveyda said…

    MS,
    a.s
    tarif derken öyle bir demişsinizki sanki pasta tarifi gibi duruyor:)
    evet bahsettiğiniz şekilde bir peynir mayası var.Hatta marketlerde dahi şişelerde satılıyor.Fakat bu maya sütün peynirle buluşmasını erkenleştirmek için kullanılıyor.Yani erkenden peynir yapılabilmesi için katılır ve yapılır.Bunun yanında en son bahsettiğim sıvı bir kabda saklanarak da başka peynir yapımlarında kullanılır.Buda sütü çabuk açar ve peynir yapımı gerçekleşir.
    deneme kısmına gelince, bence evde denemeyin:)
    hem sizde sütü ayrıştıran o makine var mı ki?
    e tabi bide biraz tecrübe lazım.
    Bilmiyorum ama öyle yapayım diye olmaz heralde.
    tabi siz bilirsiniz gene:)





    aşk-i beka,
    Allah razı olsun aşk-i beka, intörnüm:)
    evet harikaydı, özellikle peyniri yeme kısımları:)
    güzel düşüncelerin için teşekkürler.aynısı kat ve kat fazlası sana gelsin inş.
    ha bide kolaylıklarrrrrr....






    rainbowalker,
    ekrana sessiz sakin bakarken sizin yorumu görünce kendimi tutamadım artık.Beni güldürdünüz, Allah da sizi güldürsün:)

    kim kıskançmış ki, siz mi.Yok ya . Hayatta inanmam.Asla asla.Hiç olur mu :))
    siz daha güzel tatiller geçirirsiniz inş.

  • At 2:07 AM, Anonymous Anonymous said…

    Mani mani üstüne,
    peynir kaymak üstüne,
    gözümüz yok Allah için,
    "Maşaallah" diyelim sözün üstüne.

    sonunda yazdığın maniyi görünce ben de dayanamadım yazdım bir tane...ayrıca resimler bir harika..bizi biraz da olsa o beton yığınlarından çekip aldın..ne diyeyim ellerin dert görmesin..hep mutlu ol! hep mutlu kal!..inşALLAH..

    ruz-i ceza

  • At 12:10 AM, Blogger kayhanovic said…

    suveyda peynir satacan demi bize?
    sonra yağ satacan bal satacan
    tüccar olacan:Pp

    çok öğretici bir o kadar da eğitici bir yapıt olmus emeği gecen herkese tşkürler.
    ineğe ayrı teşekkürler

  • At 8:32 AM, Anonymous mehmetabi said…

    Hayırlı Sabahlar
    Maşallah Suveyda 10 parmakta 20 marifet
    Böyle sabah sabah peyniri görünce Süveyda ne zaman taze taze tekrar peynir yapıp bizlere ikram edebilir ki diye düşünmeye başladım
    Ya nasip Ya kısmet Ya sabır

    Bu arada tüfek çıktı mertlik bozuldu derler
    Sütü ayrıştırma makinası çıktı peynirin tadı ve kalitesi düştü bence
    Eskiden taze ve kimyası hiç bozulmayan yağı kreması aınmayan veya ayrıştırılmayan yağlı sütle o güzel peynirler yapılırdı
    Tad ve lezzetinden yenmezdi
    Şimdi herşeyi ayırıp ayrı ayrı satıyorlar ve kalan sütten de peynir yapıyorlar

    Bizim burda daha çok koyun ve keçi peyniri makbuldur
    Afiyet olsun

  • At 2:21 PM, Blogger suveyda said…

    kayhan,
    hakkaten kayhan ya, satabilirim, iyi fikir bu, ama söz ver önce sen alacan:)
    inek adına göbderdiğin teşekkürleride iletecem bi ara inş:)






    mehmet bey,
    sizede hayırlı sabahlar, hayırlı haftalar, işinizde kolaylıklar, bol aralar, molalar diliyorum:)

    demek ayrıştırmadan da oluyor.ben bildim bileli böyle.kimbilir o daha lezzetlidir.ama bu da çok lezzetli ya, olsada yesek şimdi:)
    kendi resimlerime de bakamıyorum şimdi.

  • At 3:57 AM, Anonymous Lagzan said…

    Helal sana ya ne güzel anlatmışsın köy peynirinin yapımını.Millet yapmak için birbiriyle yarışıyor ama lezzetini tutturamazlar nerede bizim oraların sütü.. sağlıcakla kal...

  • At 10:56 AM, Blogger suveyda said…

    teşekkürler lagzan:)
    sende biliyorsun nasılsa buraları, bir an önce okulu bitirde soluğu burda al:)
    peynir gerçeken çok güzel.
    hele sıcak sıcak yiyince, offf offf:)

  • At 11:44 AM, Anonymous mehmetabi said…

    Merhaba Suveyda
    Bir de "KEFİR" vardır duymuşsundur
    "KEFİR" nasıl yapılır?
    Bilse bilse sen bilirsin
    Peynir yapmasını bu kadar güzel anlatan ve yapan bilir yani
    O nasıl yapılıyor ve hangi malzemeden yapılır
    Bilgi verirsen sevinirim
    Peşinen teşekkürler

  • At 11:20 AM, Blogger suveyda said…

    merhaba Mehmet bey,
    evet biliyorum kefiri.
    fakat bizde yapılmıyor.
    onun için maalesef ayrıntıları veremeyeceğim, onuda öğreniriz inş.
    duyduğuma göre çok faydaları varmış kefirin

  • At 10:45 AM, Anonymous sami yaylalı said…

    Ellerinize sağlık hem klavye tuttuğunuz için hem de bu peyniri yapabildiğiniz için.

  • At 11:45 AM, Blogger suveyda said…

    teşekkürler.
    bunu bir iltifat olarak kabul ediyorum:)



Hiç yorum yok: