
Bugün sizlere köy peyniri nasıl yapılır, resimlerle gösterecem.Ne demişler "bil ama yapma".Bakarsınız bir gün dağ başına düşersiniz, yiyecek bişey bulamaz, yapmak zorunda kalabilirsiniz.Banada dua edersiniz:) İnsan her zaman çöl ortasına düşmüyor değil mi
Elinizde malzeme olarak bir inek olması yeterli:)
Önce ineği bir güzel otlatıyorsunuz.Patlayana, çatlayana kadar doyuruyorsunuz.Tabi arada sizi ısıran sineklere de dayanacaksınız.Bu da bu işin kötü tarafı diyelim:)


İneği doyurduktan sonra, ahıra götürüp bağlıyorsunuz.Yanında da yavrusu.Ohh daha ne ister ki...

Bakın bakın nasıl seviyor yavrusunu.Bir annenin yavrusunu sevmesi her zaman tarifsiz duygulardan biridir.Hiçbir şey bu sevgiye ölçü olamaz.

İşin zor ve zevkli tarafına geliyoruz.Yani sağma işine.Burda sağan ben değilim ama ben de sağdım çok zevkli:) Dağ başına düşebilirim yani:)

Sağdığımız sütü eve götürüp tozlardan arınması için süzüyoruz.Isıtıyoruz.Aşağıda görmüş olduğunuz süt makinasından geçiriyoruz.Bu makina, kaymağı sütten arındırıyor.Bir taraftan süt akarken, diğer taraftan kaymak akıyor.Akan sütle peynir yapılacak.Kaymağı ise afiyetle yiyebilirsiniz:) Ne nefis şeydir o...



Arada yiyebilirsiniz tabiki.Sıcak peynir muhteşem birşey.Enfes enfes:) Hem yapıyor, hem yiyorsunuz daha ne olsun.:)Bu peyniri kendi ellerimle yaptım.Etrafımdakiler de beni izliyordu tabi.Onlara dağıtıp bir de kendim yemekten az daha elde yapacak peynir kalmadı:)



Peynir yapma işlemi bitti fakat elimizde malzeme kaldı.Bunu da değerlendiyoruz tabiki.Bu kalan suyu kaynatıp bir torpada süzüyoruz ve bekletiyoruz.İçinde lor dediğimiz bir malzeme oluşuyor.Aynı zamanda bu kaynamış sıvı içilebilir.Pek çok şeye faydası olduğunu söylüyorlar.Biraz ekşi gibi tadı var ama içebilirseniz tabi:)


Belirli aşamalardan geçtikten sonra, lor ile bu değişik peynir yapılıyor.Bunun adı kuruti.Başka hiçbir yerde bulamazsınız:)

yorumlar:
4 Comments:
-
At 4:29 PM, said…
-
At 6:24 PM, Aşk-ı Beka said…
-
At 8:51 PM, RAİNBOWALKER said…
-
MS,
a.s
tarif derken öyle bir demişsinizki sanki pasta tarifi gibi duruyor:)
evet bahsettiğiniz şekilde bir peynir mayası var.Hatta marketlerde dahi şişelerde satılıyor.Fakat bu maya sütün peynirle buluşmasını erkenleştirmek için kullanılıyor.Yani erkenden peynir yapılabilmesi için katılır ve yapılır.Bunun yanında en son bahsettiğim sıvı bir kabda saklanarak da başka peynir yapımlarında kullanılır.Buda sütü çabuk açar ve peynir yapımı gerçekleşir.
deneme kısmına gelince, bence evde denemeyin:)
hem sizde sütü ayrıştıran o makine var mı ki?
e tabi bide biraz tecrübe lazım.
Bilmiyorum ama öyle yapayım diye olmaz heralde.
tabi siz bilirsiniz gene:)
aşk-i beka,
Allah razı olsun aşk-i beka, intörnüm:)
evet harikaydı, özellikle peyniri yeme kısımları:)
güzel düşüncelerin için teşekkürler.aynısı kat ve kat fazlası sana gelsin inş.
ha bide kolaylıklarrrrrr....
rainbowalker,
ekrana sessiz sakin bakarken sizin yorumu görünce kendimi tutamadım artık.Beni güldürdünüz, Allah da sizi güldürsün:)
kim kıskançmış ki, siz mi.Yok ya . Hayatta inanmam.Asla asla.Hiç olur mu :))
siz daha güzel tatiller geçirirsiniz inş. -
At 2:07 AM, said…
Mani mani üstüne,
peynir kaymak üstüne,
gözümüz yok Allah için,
"Maşaallah" diyelim sözün üstüne.
sonunda yazdığın maniyi görünce ben de dayanamadım yazdım bir tane...ayrıca resimler bir harika..bizi biraz da olsa o beton yığınlarından çekip aldın..ne diyeyim ellerin dert görmesin..hep mutlu ol! hep mutlu kal!..inşALLAH..
ruz-i ceza -
At 12:10 AM, kayhanovic said…
-
At 8:32 AM, said…
Hayırlı Sabahlar
Maşallah Suveyda 10 parmakta 20 marifet
Böyle sabah sabah peyniri görünce Süveyda ne zaman taze taze tekrar peynir yapıp bizlere ikram edebilir ki diye düşünmeye başladım
Ya nasip Ya kısmet Ya sabır
Bu arada tüfek çıktı mertlik bozuldu derler
Sütü ayrıştırma makinası çıktı peynirin tadı ve kalitesi düştü bence
Eskiden taze ve kimyası hiç bozulmayan yağı kreması aınmayan veya ayrıştırılmayan yağlı sütle o güzel peynirler yapılırdı
Tad ve lezzetinden yenmezdi
Şimdi herşeyi ayırıp ayrı ayrı satıyorlar ve kalan sütten de peynir yapıyorlar
Bizim burda daha çok koyun ve keçi peyniri makbuldur
Afiyet olsun -
kayhan,
hakkaten kayhan ya, satabilirim, iyi fikir bu, ama söz ver önce sen alacan:)
inek adına göbderdiğin teşekkürleride iletecem bi ara inş:)
mehmet bey,
sizede hayırlı sabahlar, hayırlı haftalar, işinizde kolaylıklar, bol aralar, molalar diliyorum:)
demek ayrıştırmadan da oluyor.ben bildim bileli böyle.kimbilir o daha lezzetlidir.ama bu da çok lezzetli ya, olsada yesek şimdi:)
kendi resimlerime de bakamıyorum şimdi. -
At 11:44 AM, said…
-
At 10:45 AM, sami yaylalı said…
-
teşekkürler.
bunu bir iltifat olarak kabul ediyorum:)
SA,
Peynir yapiminda, peynir mayasi diye bir sey kullanilmiyor muydu?
Inek kismi haric, sizin bu tarifi denemeye kalksak, (yani peynir mayasi kullanmadan), resimdeki gibi guzel gorunen peynir yapmak mumkun mu?
Resimdeki orgulu peynirin benzeri,Amerikada Arap bakkallarinda donmus olarak satiliyor.
Hersey anlattigin kadar mi, okuyuculardan sakladigin ufak bir ayrinti varmi? Yoksa deniyorum.
MS